Przepisy na różne okazje!
Śniadanie po sąsiedzku, czy uroczysta kolacja z rodziną?
Poznaj przepisy, które przygotował dla Ciebie słynny kucharz i ambasador Grupy BPS Tomasz Jakubiak!
Poznaj przepisy, które przygotował dla Ciebie słynny kucharz i ambasador Grupy BPS Tomasz Jakubiak!
Mega tost na śniadanie dla Ciebie i sąsiadów!
Sąsiad to ważna sprawa o czym wie każdy... dlatego trzeba na różne sposoby dbać o dobre relacje! Jedną z moich metod jest oczywiście ciągłe dokarmianie :) Niezależnie od pory dnia zawsze coś szybkiego upichcę, aby spotkać się przed domem, coś przekąsić i poplotkować. Tosty, które Wam proponuję można przygotować wcześniej w dużej ilości, po czym podgrzać je w piecu przed podaniem.
Składniki:
- opakowanie pieczywa tostowego
- 10-12 plastrów sera cheddar
- około 30 plastrów boczku lub szynki, którą można usmażyć
- papryka słodka w proszku oraz suszone oregano
- 16 jajek
- pół szklanki mleka
- olej lub masło klarowane do smażenia
- świeży szczypiorek oraz koperek do posiekania
W misce ubij 6 jajek wraz z mlekiem. Na jak największej patelni rozgrzej część tłuszczu i usmaż na nim z obu stron, zamoczone w jajku i mleku kromki. Mają się ładnie przyrumienić 😊
Gotowe grzanki odłóż na blachę. Na tej samej patelni, która jeszcze będzie tłusta, przesmaż boczek lub plastry szynki.
Na połowę grzanek nałóż to co właśnie usmażyłeś i przykryj plastrami sera po czym zamknij tosty drugą kromką.
Następnie, wciąż na tej samej patelni, zacznij smażyć jajka sadzone, ale tak aby po rozbiciu żółtko było na środku białka. Najlepiej wbić białko, a na środku ułożyć żółtko i przykryć na kilka chwil skorupką aby nie spłynęło.
Sadzone jajka poukładaj na tostach. Całość podgrzej w piekarniku.
Jesienny tatar z gęsi na uroczystą
kolację!
Jesień to najlepszy moment na dania z gęsi czy kaczki. Bywają dużo tańsze i możemy częściej sobie na nie pozwolić. Gęś to często niedzielny przysmaczek... poniżej mój pomysł, jak sprawić przyjemność sobie i bliskim, bo przepis jest na 4 osoby 😊
Składniki:
- 1 pierś z gęsi
- 6-7 małych cebulek z octu
- 2 łyżki sosu ostrygowego
- 80ml oleju słonecznikowego tłoczonego na zimno
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 4 płaskie łyżki posiekanego drobno ogórka kiszonego
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- 10 mini pieczarek lub dużych pokrojonych na ćwiartki
- 1 jajko
- kieliszek mleka
- panko do panierowania
- sólolej do głębokiego smażenia
- 4 śliwki
- łyżka masła
- gwiazdka anyżu\mała laska cynamonu
- łyżka miodu
Gęsią pierś drobno posiekaj w kostkę i wrzuć do miski. Dodaj posiekanego ogórka oraz pozostałe składniki i dopraw solą. Wymieszaj i odstaw, żeby smaki dokładnie przeszły (uwierz, będzie dużo smaczniejsze).
Skoro gąska szykuje się do występu na talerzu, Ty zajmij się pieczarkami. Oczyść je i osusz. W misce za pomocą widelca dokładnie rozbij jajka z mlekiem i wrzuć wszystkie pieczarki. Teraz przerzuć je na sitko i poczekaj aż lekko odciekną. Następnie dokładnie obtocz je w panko i usmaż w głębokim oleju. Gdy będą złociste i chrupiące to przełóż na papier, aby odciekły z tłuszczu.
Teraz czas na śliwki. Przekrój je na cztery części i wrzuć na suchą patelnię. Dodaj cynamon oraz anyż i masło. Smaż aż się przyrumienią, ale nie rozpadną.
Podawaj wszystko na jednym talerzu 😊