Przepisy na większą imprezę!
Zobacz co Tomasz Jakubiak ostatnio ugotował dla Klientów Banków Spółdzielczych z Grupy BPS!
Boczek wieprzowy z marchewką wietnamską na zimny wieczór!
Składniki:
- 40 dkg surowego boczku pokrojonego w cienkie plasterki o wielkości ok. 3x3 cm
- 2 gwiazdki anyżu
- 1 mała laska cynamonu
- mała łyżeczka kolendry w ziarnie
- pół szklanki wody
- 5 łyżek sosu ostrygowego
- 1 duża marchewka
- sok z 2 limonek
- garść świeżej kolendry
- łyżka oleju sezamowego
- łyżka sosu sojowego
- sól
- 5 płaskich łyżek majonezu
- łyżka sriracha (tajskiego sosu z przetartych papryczek chili)
- 1 długa i szeroka bagietka
Przygotowanie:
Wrzuć pokrojony boczek do garnka i na małym ogniu smaż aż wytopi się tłuszcz. Dorzuć przyprawy i smaż aż boczek stanie się chrupiący. Dolej wodę i sos ostrygowy. Duś jeszcze przez ok. 5 min.
Marchewkę za pomocą obieraczki, odbierz na tagiatelle i połącz w misce z pozostałymi składnikami.
Następnie wymieszaj majonez z sriracha.
Przekrój wzdłuż bagietkę i posmaruj ją majonezem po czym nałóż na nią pozostałe składniki kanapki.
Mielona wieprzowina z fasolką i salsą pomidorową dla większego zespołu!
Składniki:
- 500 g mrożonej fasolki szparagowej
- 300 g mielonej wieprzowiny
- 5 ząbków drobno pokrojonego czosnku
- 2 pokrojone w kostkę cebule
- łyżka pieprzu
- 5 łyżek słodkiego sosu sojowego
- 3 łyżki miodu
- sól
- 1 łyżeczka kolendry w ziarnach
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 4 pokrojone w kostkę pomidory
- 2 drobno posiekane papryczki chili
- 2 drobno posiekane czerwone cebule
- 3 ząbki startego czosnku
- 1 łyżeczka sproszkowanego kminu rzymskiego
- sok z jednej limonki
- garść świeżej kolendry
- 1 łyżka czerwonego octu winnego
Przygotowanie:
W rondlu przesmaż cebule wraz z czosnkiem i dodaj mięso. Smaż aż mięso zmieni kolor - wtedy je mocno rozdrobnij. Dodaj pieprz oraz sos sojowy i przez chwilę duś wszystko na wolnym ogniu. Mięso powinno być lekko słone i słodkie. Jeśli nie uda Ci się osiągnąć takiego smaku – dodaj do niego odrobinę cukru.
Dołóż rozmrożoną fasolkę.
Przygotuj salsę: wymieszaj wszystkie składniki (pomidory, papryczki chili, cebule, czosnek, kolendrę i przyprawy).
Podawaj wszystko na jednym talerzu.