Skip to main content

Przepisy na Święta!

Przepisy od pracowników Banków Spółdzielczych z Grupy BPS! Tradycyjna wigilia, czy lokalna ciekawostka?
Wśród naszych pracowników znalazły się miłośnicy przeróżnych odsłon polskiej kuchni świątecznej.

Panepuchy

Kliknij tu i poznaj przepis!

Składniki:
· 2 szklanki mąki
· 2 żółtka
· 20 g drożdży
· stopione masło (50 g)
· 2 łyżki cukru
· szklanka mleka
· sól do smaku

Wykonanie:
Rozpuszczamy w ciepłym mleku drożdże, cukier i łyżkę mąki. Po ok. 20 minutach gdy wyrosną dodajemy żółtka, sól, mąkę i wyrabiamy
ciasto. Na koniec wlewamy masło, wyrabiamy jeszcze przez chwilę, przykrywamy naczynie i czekamy aż całość wyrośnie. Następnie kładziemy je na wysypaną mąką stolnicę, rozwałkowujemy na grubość 1 cm i wykrawamy szklanką krążki. Składamy dwa krążki (jeden na drugi), umieszczając pomiędzy nimi niewielką ilość owocowego nadzienia: marmolady lub powideł. Brzegi łączymy ściskając je palcami. Tak przygotowane odstawiamy na oprószoną mąką deskę i przykrywamy tkaniną, czekając aż ciasto dodatkowo wyrośnie.

Zagotowujemy wodę w garnku, na który nakładamy sito lub ścierkę obwiązaną sznurkiem, tak, aby materiał był naprężony. Gdy woda się
zagotuje, kładziemy drożdżowe krążki na ściereczkę, ale tak, by się nie stykały i przykrywamy wysoką pokrywką lub drugą ściereczką. „Parujemy” przez ok. 7-8 minut. Panepuchy podajemy gorące, polane masełkiem lub ze śmietaną.

Smacznego życzy Pani Dorota Kaska z Banku Spółdzielczego w Kraśniku, Oddział Zaklików!


Mega tost na śniadanie dla Ciebie i sąsiadów!

Tradycyjny karp w pierniczkowym sosie

Kliknij tu i poznaj przepis!

SKŁADNIKI:
· 1KG KARPIA POKROJONEGO W DZWONKI
· 5-6 PIERNICZKÓW BEZ NADZIENIA I POLEWY CZEKOLADOWEJ
· 1/4 SELERA
· 1 ŚREDNIA CEBULA
· SKÓRKA OTARTA Z 1 CYTRYNY
· OK. 700 ML WODY
· 100 ML CZERWONEGO WINA WYTRAWNEGO
· SOK Z POŁOWY CYTRYNY
· 1/2 ŁYŻECZKI PIEPRZU
· 1/2 ŁYŻECZKI IMBIRU SUSZONEGO MIELONEGO
· 2 LIŚCIE LAUROWE
· 5 ZIAREN ZIELA ANGIELSKIEGO
· 200 ML PIWA CIEMNEGO
· 50 G RODZYNEK
· 50 G MIGDAŁÓW W PŁATKACH
· 2 ŁYŻKI POWIDEŁ ŚLIWKOWYCH
· 20 G MASŁA
· 1 i 1/2 ŁYŻECZKI SOLI

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Dzwonki karpika usmażyć tradycyjnie lub ugotować
na parze wg uznania.

Pierniczki rozdrobnić a nawet zblendować i odłożyć na chwilkę w bezpieczne miejsce zdala od łasuchów.

Seler, cebulkę pokroić jak tylko potrafimy najdrobniej (może być też grubiej, bo potem i tak wywar odcedzimy) przełożyć do niedużego garnka i dodać skórkę z cytryny.

Wlać wodę, potem wino, sok z cytryny też jest ważny, pieprzu nie żałować, imbiru z umiarem, liście laurowe i ziele angielskie z wyczuciem- gotować wytrwale przez 30 minut delikatnie mieszając od czasu do czasu.

Całość przecedzić - na szczęście tych co krojenie nie jest ich konikiem, a do powstałego aromatycznego płynu dodać rozdrobnione pierniczki, piwo - jeśli nie zostało spożyte przez miłośników browaru, rodzynki, migdały, powidła, masło i sól - tym razem gotować jedynie przez 15 minut.
Ułożonego na półmisku karpika polać sosem.

Podawać niezwłocznie po przygotowaniu i dobrze pilnować aby zbyt szybko nie znikał ze świątecznego stołu :-)

Smacznego życzy Pani Katarzyna Janczyk z Banku Spółdzielczego w Ząbkowicach Śląskich, Oddział w Niemcach!

Jesienny tatar z gęsi na uroczystą kolację!

Mrowisko

Kliknij tu i poznaj przepis!

SKŁADNIKI NA CIASTO:
· 600 g mąki
· 6 jaj
· 0,5 łyżeczki soli
· 2 łyżki spirytusu

SKŁADNIKI NA SYROP:
· 0,75 szklanki wody
· 100 g masła
· 5 łyżek cukru
· 0,5 litra miodu

DODATKOWO:
· olej do smażenia
· suchy mak i rodzynki do dekoracji ciasta


WYKONANIE:
Jaja ubijamy mikserem na masę jajeczną, do momentu aż podwoją swoją objętość. Dodajemy sól i spirytus, następnie partiami (po łyżce) dosypujemy przesianą mąkę. Ciasto wyrabiamy 5-10 min, by składniki dokładnie się połączyły i nie było żadnych grud. Przekładamy na oprószoną mąką stolnicę i wyrabiamy rękami, aż ciasto będzie gładkie i lśniące. Owijamy ciasto folią spożywczą i wkładamy na 30 min do lodówki. Po tym czasie uderzamy ciasto wałkiem lub wałkujemy i składamy ciasto tak długo, aż dobrze się napowietrzy i pojawią się pęcherzyki powietrza. Wyrabiabnie ciasta powinno trwać od 15-30 min. Im dłużej ciasto będzie wyrabiane, tym będzie bardziej kruche po usmażeniu.

W szerokim, płaskim garnku rogrzewamy olej. Ciasto dzielimy na kawałki i rozwałkowujemy kolejno na cieniutkie placki (ciasto przykrywamy ściereczką, by nie obsychało). Placki kroimy na duże, niekoniecznie regularne prostokąty. Od razu wrzucamy na mocno rozgrzany tłuszcz i smażymy z obu stron na złoty kolor. Usmażone prostokaty wyjmujemy na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu.

Składniki na syrop podgrzewamy w garnku, ciągle mieszając. Lekko studzimy syrop i polewamy nim usmżone faworki. Następnie układamy je warstwami na talerzu, na kształt mrówczego kopca. Każdą warstwę posypujemy makiem i rodzynkami.

Mrowisko to podlaski przysmak, który może być przechowywany nawet przez miesiąc i nie traci swojej kruchości ani świeżości.

Smacznego życzy Pani Beata Zakrzewska z Banku Spółdzielczego w Czyżewie!

Przepisy na Bankowe okazje!

Znajdziesz nas też tutaj

© 2024 Grupa BPS. Wszelkie prawa zastrzeżone

Cookies