Skip to main content

Przepisy na większą imprezę!

Zobacz co Tomasz Jakubiak ostatnio ugotował dla Klientów Banków Spółdzielczych z Grupy BPS!

Jakubiak gotuje

Boczek wieprzowy z marchewką wietnamską na zimny wieczór!

Kliknij tu i poznaj przepis!

Składniki:

  • 40 dkg surowego boczku pokrojonego w cienkie plasterki o wielkości ok. 3x3 cm
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 1 mała laska cynamonu
  • mała łyżeczka kolendry w ziarnie
  • pół szklanki wody
  • 5 łyżek sosu ostrygowego
         
  • 1 duża marchewka
  • sok z 2 limonek
  • garść świeżej kolendry
  • łyżka oleju sezamowego
  • łyżka sosu sojowego
  • sól
         
  • 5 płaskich łyżek majonezu
  • łyżka sriracha (tajskiego sosu z przetartych papryczek chili)     
  • 1 długa i szeroka bagietka

Przygotowanie:
Wrzuć pokrojony boczek do garnka i na małym ogniu smaż aż wytopi się tłuszcz. Dorzuć przyprawy i smaż aż boczek stanie się chrupiący. Dolej wodę i sos ostrygowy. Duś jeszcze przez ok. 5 min.
Marchewkę za pomocą obieraczki, odbierz na tagiatelle i połącz w misce z pozostałymi składnikami.
Następnie wymieszaj majonez z sriracha.
Przekrój wzdłuż bagietkę i posmaruj ją majonezem po czym nałóż na nią pozostałe składniki kanapki.

Jakubiak gotuje

Mielona wieprzowina z fasolką i salsą pomidorową dla większego zespołu!

Kliknij tu i poznaj przepis!

Składniki:

  • 500 g mrożonej fasolki szparagowej
  • 300 g mielonej wieprzowiny
  • 5 ząbków drobno pokrojonego czosnku
  • 2 pokrojone w kostkę cebule
  • łyżka pieprzu
  • 5 łyżek słodkiego sosu sojowego
  • 3 łyżki miodu
  • sól
  • 1 łyżeczka kolendry w ziarnach
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego

  • 4 pokrojone w kostkę pomidory
  • 2 drobno posiekane papryczki chili
  • 2 drobno posiekane czerwone cebule
  • 3 ząbki startego czosnku
  • 1 łyżeczka sproszkowanego kminu rzymskiego
  • sok z jednej limonki
  • garść świeżej kolendry
  • 1 łyżka czerwonego octu winnego


Przygotowanie:
W rondlu przesmaż cebule wraz z czosnkiem i dodaj mięso. Smaż aż mięso zmieni kolor - wtedy je mocno rozdrobnij. Dodaj pieprz oraz sos sojowy i przez chwilę duś wszystko na wolnym ogniu. Mięso powinno być lekko słone i słodkie. Jeśli nie uda Ci się osiągnąć takiego smaku – dodaj do niego odrobinę cukru.
Dołóż rozmrożoną fasolkę.
Przygotuj salsę: wymieszaj wszystkie składniki (pomidory, papryczki chili, cebule, czosnek, kolendrę i przyprawy).
Podawaj wszystko na jednym talerzu.

Przepisy na Bankowe okazje!

Znajdziesz nas też tutaj

© 2024 Grupa BPS. Wszelkie prawa zastrzeżone

Cookies